Lagenda Press

No Guts, No Glory. No Legend, No Story.

Featured Video Play Icon

Gadis popular di Bigo Live, Eyya kini bergelar penyanyi

DIKURNIAKAN seraut wajah yang manis dan berperwatakan riang sebenarnya memberikan rezeki berganda buat gadis yang dikenali dengan nama Eyya ini.

Siapa sangka sikap peramah dan suka menghiburkan orang sekeliling membuka langkah pertamanya dalam bidang seni bukan sahaja sebagai pelawak tetapi kini sebagai penyanyi menerusi lagu Hey Eyya.

Mula dikenali dengan pertandingan Gegar Lawak anjuran saluran Astro Warna sebelum ini, gadis berusia 23 tahun ini sebenarnya mula dikenali melalui aplikasi Bigo Live beberapa tahun yang lalu.

Dek kerana sikap suka berjenaka dan menghiburkan pelayar laman berkenaan, dia akhirnya memberanikan diri menyertai uji bakat rancangan yang akhirnya mempopularkan dirinya itu.

Meskipun tidak berjaya mendapat tempat pertama, itu bukan penghalang kepada Eyya atau nama sebenarnya Nik Nur Amira Syahira Nik Zaini untuk menerobos industri seni tanah air dengan caranya sendiri.

Mendapat kepercayaan daripada Papa Jub Production Sdn. Bhd. yang percaya kepada bakat yang dimiliki membuatkan dia yakin lagu Hey Eyya mampu memberikan variasi baharu kepada industri seni tanah air.

Tambahan pula lagu yang berentak pop dance cukup energetik dan dekat di hati serta ditambah dengan koloberasi bersama Bell Ngasri, Eyya yakin lagu tersebut mampu menghiburkan sesiapa sahaja.

Bakat Eyya sebenarnya sudah dihidu oleh Zamzoy yang percaya dia mampu pergi jauh di dalam bidang seni seperti artis popular yang lain sekiranya diberikan jalan yang betul.

Menariknya, Zamzoy bersama Juhana Asri bertindak selaku penulis lirik sudah melihat karektor Eyya dan lagu tersebut juga ditulis mengikut karektor dan keperibadian Eyya yang ‘happy go lucky’.

Mengenai pemilihan Bell pula, pihak pengurusan percaya keserasian antara mereka sudah wujud memandangkan masing-masing diberikan kepercayaan mengendalikan segmen Parodi MeleTop menerusi rancangan MeleTop.

Tidak mengambil masa yang panjang sepanjang rakaman, Eyya meskipun tidak pernah mengikuti mana-mana kelas vokal berjaya memberikan mutu rakaman yang baik seperti yang dikehendaki oleh penerbit.

Jelasnya, lagu pop dance tersebut membuatkan dia gembira dan tidak berhadapan dengan tekanan saat proses tersebut berlangsung.

Terdahulu, Eyya turut menyertai pertandingan Muzikal Lawak Superstar anjuran saluran Astro Warna membentuk sebuah kumpulan bersama Pinky dan Sharul Kamal. Turut bertanding termasuklah Bocey, Joey, Zero, Rahim dan ramai lagi.


Biodata Eyya
Nama: EYYA
Usia: 23 tahun
Tarikh Lahir: 19 Mac 1996
Asal: Sandakan, Sabah.
Pendidikan: Diploma Filem & Penyiaran KLMULagu: Hey Eyya
Penyanyi: Eyya feat. Bell Ngasri
Melodi: Intan Shaharuddin
Lirik: Juhana Asri/Zamzoy
Terbitan: Papa Jub Production Sdn. Bhd.

 
>>> Facebook Group <<<
Media Digital
lagendapress.com
Sertai Kumpulan
Kongsikan apa sahaja!